Rapid ajánlatkéréshez kattintson ide

gy.i.k.


Gyakori kérdések a Rapid Rent Kft. szolgáltatásairól, valamint a flotta-finanszírozásról, kezelésről

 Van-e a különbség az operatív lízing és a tartós bérlet között?

A két fogalom ugyanazt jelenti. Az operatív lízing a gyakorlatban egy bérleti konstrukció, hiszen a bérbeadó a tulajdonában lévő eszköz - esetünkben gépjármű - használatát adott időtartamra bérleti díj fejében átengedi bérbevevőnek. Ez a finanszírozási forma leggyakrabban gépjármű kezelési szolgáltatással van összekötve.

Mit jelent a maradványérték?

 A maradványérték a bérleti futamidő lejáratának időpontjára megállapított gépjármű értéket jelent. A maradványérték a bérleti díj számításának egyik alapvető eleme, hiszen a finanszírozási díj tőke részét a bérelt gépjármű beszerzési ára és a maradványérték közti különbözet adja. Meghatározásában számos tényező kap szerepet: futamidő, futásteljesítmény, a gépjármű típusa, felszereltsége, másodpiaci keresettsége, várható piaci trendek, stb.. A maradványérték nem egy "utolsó törlesztő részlet", ezt bérbe vevőnek nem kell megfizetnie.

Mit jelent az önerő?

 Az önerő egy emelt - havi bérleti díjaknál magasabb - összegű első bérleti díjat jelent, melyet bérbeevőnek kell megfizetnie a szerződés kezdetén. Az önerő befizetésével csökken a finanszírozott összeg, így a havi bérleti díjak. Az önerő előírása, illetve mértéke függ az ügylettől, illetve az ügyfél hitelképesség vizsgálatának eredményétől. Természetesen bérbevevő is dönthet önerő fizetése mellett. Hasonlóan a havi díjakhoz, a kezdő, emelt összegű bérleti díj is leírható költségként, ÁFA tartalma a jogszabályi előírásokkal összhangban visszaigénylhető. Az önerő nem minősül kauciónak.

Futamidő végén van-e maradványérték elszámolás?

 Alapesetben nincs, ugyanis a Rapid Rent Kft. garantált maradványértéket biztosít, átvállalva ezt a kockázatot bérbevevőtől. Amennyiben a bérleti szerződés a meghatározott futamidő és futásteljesítmény elérésével szűnik meg, úgy a maradványértéken nincs elszámolás. Ez alól csak azok az esetek jelenthetnek kivételt, amikor az elszámolás a gépjármű nem rendeltetésszerű, vagy szerződésszerű használatából, vagy nem megfelelő esztétikai, műszaki állapotából adódnak.

A piacon több cég kínál elszámolásos maradványértékkel finanszírozást. Ennek lehet eredménye egy alacsonyabb havi bérleti díj, viszont óriási mértékben megnő bérbevevő kockázata, hiszen a futamidő végén akár milliós nagyságrendű összeget kell elszámolásként fizetnie.

Mennyi lehet a futamidő és a futásteljesítmény?

 A Rapid Rent Kft.-nél a minimális futamidő 1 év, a maximális 5 év. A futásteljesítménynek elvben nincsenek korlátai, de az átlagosnál jelentősebb magasabb futás esetében (50.000 km / év felett), egyedileg vizsgáljuk az ügyletet. A megfelelő paraméterek kiválasztásában szerepet játszik a használat jellege, a cég car policy előírásai, az adott gépjármű garanciális feltételei, másodpiaci keresettsége, és még több tényező. Amennyiben tanácsra van szükséges, forduljon hozzánk bizalommal!

Milyen méretű flottára, hány darab gépjárműre lehet bérleti szerződést kötni?

Nincs korlátozva, akár egy gépjárműre is.

Milyen dokumentumok szükségesek a hitelvizsgálathoz? 

A hitelvizsgálathoz szükséges dokumentumok:

 

Lehet-e hosszabbítani a bérleti szerződést?

 Amennyiben ügyfelünknek igénye van a szerződések hosszabbítása, úgy arra van lehetőség az esetek többségében. Az ilyen jellegű kéréseknél egyedileg kell vizsgálni az ügyletet, több tényezőt figyelembe véve. Hosszabbítás esetén új bérleti kalkuláció készül, hiszen több alapvető elem módosul: futamidő, futásteljesítmény, maradványérték, tőke.

Lehet-e használt gépjárműre bérleti szerződést kötni?

Lehet, de alapvető feltétel, hogy a használt autót bérbe adó kizárólag ÁFA-s számlával tudja megvásárolni. Csak Magyarországon forgalomba helyezett, törzskönyvvel, forgalmi engedéllyel és rendszámmal rendelkező gépjárművek finanszírozhatóak. Külföldi használt gépjárművek importjával, honosításával cégünk nem foglalkozik. A használt gépjárművek beszezési értékének megállapításához állapotfelmérés szükséges.

Mit jelent a GAP biztosítás?

 A GAP egy mozaikszó, jelentése „Guaranteed Asset Protection”, vagyis, Garantált Vagyontárgy Védelem. Megkötése általában gépjármű vásárláskor és / vagy finanszírozásakor ajánlottak, hogy megvédjék az ügyfeleket egy esetleges totálkár, lopáskár esetén fellépő pénzügyi veszteség ellen, vagy a finanszírozó - esetünkben Rapid Rent Kft., mint bérbeadó - felé fennálló tartozás kiegyenlítésénél.

 A CASCO biztosítás mellé kötött GAP biztosítás totálkár vagy lopáskár esetén fedezetet nyújt a biztosító által kalkulált gépjármű (általános) piaci értéke és a finanszírozás alapján a káresemény időpontjában fennálló tartozás (könyv szerinti érték) különbségére.

Mi a car policy?

Jelentése: belső cégautó szabályzat. Többnyire egy kézikönyv, mely adott vállalkozás használatában lévő gépjárművekkel kapcsolatos szabályzatokat, előírásokat foglalja össze. Útmutatást ad a gépjármű használóknak a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézésekben: káresemények, tankolás, szervizelés, szabálysértés ügyintézés, stb.. Legfontosabb elemei a teljesség igénye nélkül: beszerezhető gépjárművek köre, értéke, elszámolásokkal kapcsolatos tudnivalók, biztosítások, önrész átvállalás, futamidő / futásteljesítmény, elérhető szolgáltatások és szolgáltatók, stb..

Egy jól elkészített car policy révén jelentős költségmegtakarítás és hatékonyság növelés érhető el, a használók érdekeltté tehetők a gondos használatban, értékmegőrzésben. A szabályzatot érdemes összhangba hozni a flottakezelési szerződéssel.

Ügyfeleink igénye alapján közreműködünk a car policy kialakításában, melyről Tanácsadás oldalunkon részletesen olvashat.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, tanácsra, információra van szüksége, keressen minket elérhetőségeinken!